ISTQB Logo

Академија за Automation Software Tester

Официјална ISTQB програма

Доколку сакаш да навлезеш во областа на софтвер тестирањето, како мануелен и автоматски софтвер тестер или да се преквалификуваш, тогаш Академијата за софтвер тестирање во Семос Едукација е вистинското место за тебе.

    Зошто сега е вистинско време да се приклучиш на оваа Академија?
  • Тестирањето на софтвер е вреднувано и барано во глобални размери и го доживува својот подем.
  • Софтвер Тестер се смета за важна и ценета професија во светски размери.
  • Оваа професија е моментално неизоставен дел од секој tech тим.
  • Семос Едукација е единственото место каде може да се сертифицираш.
ЗАКАЖИ СРЕДБА
ПРОГРАМА

Тестирањето на софтвер е процес на извршување на планирани проверки на функционалноста на еден систем, програма или апликација, со сеопфатна цел за подобрување на софтверските перформанси.

Тестирањето може да вклучува примена на техники со намера да се лоцираат дефектите на софтверот, но исто така може едноставно да им овозможи на бизнисите да ги пресметаат ризиците од примената на софтверот. Тестирањето на софтвер истражува дали апликацијата, програмата или системот функционираат правилно, и сигурно, при сите типови и комбинации на влезни параметри, во соодветна временска рамка, а истовремено да се постигне посакуваниот исход.

Оваа академија е за тебе доколку си:

Љубопитен

Адаптибилен

Креативен

Упорен

Трпелив

Ориентиран кон детали

Зошто Software Tester?

Побарувачката за софтвер тестери ќе порасне за 22% до 2030. Сега е најдоброто време да стекнеш квалификации за оваа атрактивна професија.

Тестирањето на софтвер е најкритичниот дел во развојот на еден софтвер. Невозможно е да се создадат успешни дигитални производи без да се тестираат пред и по продукција. Најдобрите тимови за развој на софтвер уште од самиот почеток вклучуваат тим од тестери и QA инженери.

Биди и ти дел од тој тим!

Курс Часови
ISTQB Software Testing Foundation 24
ISTQB Foundation Extension Agile Tester 20
55320: Programming with HTML, CSS, and JavaScript 24
55339: Programming in C# 40
A4Q Certified Selenium Tester Foundation Level Automation Testing 24
Финален проект + вежби 68
    Кариера
  • Индивидуален кариерен план преку сопствена SWOT анализа
  • Сопствено профилирање и промовирање
9
Опис на предметите опфатени во оваа програма

Овој курс е основен и е создаден со цел на слушателите да им овозможи знаење за основните принципи на тестирање. Ќе научиш како активностите за тестирање ги поддржуваат активностите за развивање во различни модели за развој на софтвер, како и општата терминологија за тестирање. Курсот дава преглед на статичните и динамичните техники на тестирање и како истите да се применат; те запознава со менаџирање на проблеми при тест, вклучувајќи планирање на тест и проценка, тестирање врз основа на ризик и менаџирање на инциденти, како и поддршка на алатки за тестирање, опишувајќи многу видови на поддршка на алатки, придобивки и потенцијални ризици на алатките и ефективен процес за нивно вклучување во организација.

Agile тестирањето е релативно нов пристап кон тестирање на софтвер кое ги следи принципите на развој на софтвер наведени во Agile Manifesto. Тестерот на Agile проект ќе работи поразлично од тестер кој работи на традиционален проект. Тестерите мораат да ги разбираат вредностите и принципите кои ги поткрепуваат Agile проектите, и како тестерите се интегрален дел од целиот тим заедно со девелоперите и бизнис претставниците. Курсот Agile Tester Extension овозможува на софтвер тестерот знаење со кое ќе може да биде дел од Agile testing тимовите и да постигне поголеми перформанси.

Овој курс обезбедува вовед во HTML5 и CSS3. Им помага на слушателите да стекнат основни вештини за програмирање на HTML5 и CSS3. Материјалот е фокусиран на употреба на HTML5 и CSS3 за спроведување на логика за програмирање, дефинирање и употреба на варијабли, извршување на looping и branching, развој на кориснички интерфејси, валидирање на кориснички влез, чување на податоци и создавање на добро структурирана апликација.

Програмскиот јазик C# е од клучна важност да се разбере и научи, како подоцна би можеле да го примените ова знаење за автоматско тестирање. Материјалот опфаќа основи на структурата на програмата C #, синтаксата на јазикот и концептите за објектно ориентирано програмирање.

По успешното завршување на овој курс, ќе можеш самостојно да креираш и извршуваш тестови со Selenium WebDriver. Во овој курс ќе ги споиш и искористиш сите стекнати знаења од претходните модули. Ќе можеш соодветно да ги примениш принципите за автоматско тестирање за да изградиш ефикасно и одржливо решение за автоматско тестирање, со избирање на соодветни алатки за автоматско тестирање. Ќе можеш да ги имплементираш скриптите на Selenium WebDriver кои извршуваат тестови за функционално тестирање на веб апликација.

Признаени професионалци со долгогодишно искуство во програмирање и работа со комплексни системи од разни области во Македонија и странство.

Фисник Доко

д-р Фисник Доко

Microsoft Certifed Trainer

ISTQB Certified Trainer

PhD, Computer science and engineering

Azure Architect @Adeva

13+ години искуство

Веле Павловски

Веле Павловски

Microsoft Certified Trainer

ISTQB Certified Trainer

Software Architect @Semos Cloud

14+ години искуство

Корина Николовски

Корина Николовски

Microsoft Certified Trainer

Software Developer @Insurance Systems Inc.

7+ години искуство

Конкурсот за стипендија е затворен!

Со твојот упис добиваш бесплатни три курсеви во еден пакет во вредност од 500€:
1. Фриленс курс во вредност од 200€

Фриленс работењето е одличен старт по завршување на академијата.

По завршување на Академијата, ти овозможуваме фриленс курс во вредност од 200€, а ти ќе имаш можност да го слушаш бесплатно.

Содржина на курсот:
Комуникација со клиенти
Time management
Project management
Плаќање и даноци
Креирање и развивање на сопствен Фриленс профил

Со посета на курсот ќе стекнеш знаења и вештини кои ќе те претворат во успешен фриленсер!

2. Обука GenAIBIZ во вредност од 200€
Содржина на курсот:
Основи на вештачка интелигенција
Генерирање на текст користејќи AI
Генерирање на код користејќи AI
Генерирање на слики и видеа користејќи AI
Генерирање на аудио користејќи AI
Идентификација на предизвици врзани со генеративна AI
Имплементација на бизнис стратегии за генеративна AI
3. Обука за Лична организација и менаџмент ориентиран кон резултати во вредност од 100€
Содржина на курсот:
Познавање и разбирање на поимот „клиенти“, надворешни и внатрешни клиенти
Разбирање на услугите што им се даваат на клиентите
Ефективни начини за комуникација, важноста на повратните информации од клиентот
Проценка на клиент, решавање на конфликти и одговорно однесување
Проценка на лична ефикасност
Организациска ориентираност кон реузултати
Ориентираност кон акција и проценка на ефикасност
Стратегија за подобрување на резултати и градење вештини

2.124 EUR

искуство

Потребно искуство

Почетник

времетраење

Времетраење

6 месеци

часови

Број на часови

209 часови

цена

15% попуст до 30 август

сертификат

1 диплома од Семос Едукација; Меѓународно признаен сертификат ISTQB (опционално)

плаќање

Плаќање

Во готово / на рати

обука

Тип на обука

Онлајн

динамика

Динамика

3 пати неделно

почеток

Почеток

30 септември 2024

слободни места

Мали групи до 15 студенти со цел индивидуален пристап кон секој слушател

РЕЗЕРВИРАЈ МЕСТО
ШТО ЌЕ НАУЧИШ НА АКАДЕМИЈАТА?
HTML & CSS

Ќе ја направиш првата веб страница со HTML&CSS.

C-Sharp

Ќе креираш веб страници со објектно ориентираното програмирање.

Selenium

Ќе пишуваш тест скрипти во повеќе програмерски јазици.

Agile пристапи

Принципи на Agile развој на софтвер и различни Agile пристапи кои се користат.

Тест артефакти

Тест артефакти како и алатки кои се користат за тестирање.

Основни принципи

Основни принципи на софтвер тестирањето.

Улоги и вештини

Улоги и вештини на еден тестер во Agile проекти.

Вовед во тестирање

Вовед во автоматско тестирање.

Интернет технологии

Интернет технологии за автоматско тестирање на веб апликации.

Подготовка на скрипти

Подготовка на скрипти за тестирање.

ПО АКАДЕМИЈАТА
Каде те гледаме по завршувањето на академијата?

Кариерниот центар на Семос Едукација ќе те поддржи во процесот за апликација за пракса или вработување во компании соработници и талент партнери со кои заедно ќе работиш на реални проекти. 

КОН КАРИЕРЕН ЦЕНТАР
award

Сертификати

По завршување на секој од курсевите секој учесник добива соодветен официјален сертификат за посета на курсевите ISTQB и Microsoft. Дополнително, опционално можеш да полагаш официјален ISTQB испит и да се стекнеш со официјален и меѓународно признаен сертификат.

certificate1
certificate2
certificate3
ДИГИТАЛНИ БЕЏОВИ
Azure Data Scientist
АНАТОМИЈА НА SOFTWARE TESTER
работа
Каде ќе работиш?

IT индустрија

Freelancer

плата
Колку ќе заработуваш?

Просек на годишно ниво е $83.850 (glassdoor.com).

бенефити
Дали имаш придобивки?

Во големите ИТ компании во Македонија, над 60 тестери на софтвер работат на проверка на квалитетот.

Побарувачката на software testers е меѓу најголемите на пазарот на трудот.

Најсекси професија на 21 век.

Software Tester

SOFTWARE TESTER

ПОВЕЌЕ ЗА АКАДЕМИЈАТА
УСПЕШНИ ПРИКАЗНИ
СОРАБОТНИЦИ

110+ КОМПАНИИ ВЕРУВААТ ВО КВАЛИТЕТОТ И
ЗНАЕЊЕТО НА СТУДЕНТИТЕ НА СЕМОС АКАДЕМИИ.

Сања Гавриловска

Закажи средба со Сања!

Сања Гавриловска

Sales Assistant

mail icon

sanja.gavrilovska@semos.com.mk

working time icon

+389 75 226 875, секој работен ден од 09:00 - 17:00 часот.

Закажи средба со Сања!

Сања Гавриловска

sanja.gavrilovska@semos.com.mk

+389 75 226 875, секој работен ден од 09:00 - 17:00 часот.

ДАЛИ ТИ СИ СЛЕДНИОТ AUTOMATION SOFTWARE TESTER?

Откриј ги можностите веднаш!

НАПРАВИ ГО ПРВИОТ ЧЕКОР