Академија за визуелни ефекти

Визуелни ефекти претставуваат специјални ефекти кои се додаваат на филм или видео во пост-продукција, како компјутерски генерирани слики. Визуелните ефекти значат создавање, измена или подобрување на слики кои не можат да бидат снимени на сет или локација за време на снимањее во живо, што се постигнува во пост-продукција.

Креирање на визуелни ефекти е процес преку кој со компјутерски генерирани слики се изменува вистинскиот снимен видео материјал, со цел да се креираат сцени за да изгледаат реално, но би биле опасни, скапи или невозможни да бидат снимени на филм.

ЗАКАЖИ СРЕДБА
ПРОГРАМА

Артистот за визуелни ефекти најчесто работи или соработува со филмски студија, ТВ студија, продукциски куќи, freelance работа на проекти за најразлични клиенти и слично. Во својата работа ги користи дадените инструкции и спецификации од клиентите, сè со цел да заврши некој дел од процесот на креирањето на визуелните ефекти.

Повеќето од нив работат како дел од тим поделен во повеќе оддели, кои заедно придонесуваат за еден финален завршен производ. Некои артисти работат и на проекти од дома, односно фриленсерска работа и соработуваат со колеги и клиенти од целиот свет.

Артист за визуелни ефекти ќе се стекне со основни знаења од областа на пост-продукција, филмската индустрија, како се работи во точно определени временски рокови за да испорачува квалитетно завршени проекти. Користи повеќе методи при креирањето на визуелните ефекти, односно комбинирањето на веќе снимени секвенци (кадри), со компјутерски генерираните графики што се додаваат дополнително, се со цел да пренесе јасна порака, идеја или емоција.

Оваа академија е за тебе доколку си:

Уметничка душа

Креативен

Можеш лесно да визуализираш

Имаш око за детали

Трпелив и снаодлив

Имаш уникатен стил на изразување

Комуникативен

Тимски играч

Зошто дизајнер на визуелни ефекти?

Професијата бара креативен талент во комбинација со техничка подготвеност и прецизност. Каде те гледаме по завршувањето на академијата?

 • Маркетинг и адвертајзинг агенции, Дигитални интернет агенции, Дизајн студија, Рекламни студија, и други компании кои нудат специјализирани услуги од областа на адвертајзинг, графички дизајн и мултимедија.
 • Маркетинг оддел на институции и компании од сите области
 • Студија и компании за пост-продукција
 • Телевизиски куќи
 • Работа на далечина за странски компании и студија
 • Фриленсинг
 • Различни студија за видео продукција

Програмата на Академијата за визуелни ефекти е усогласена според комерцијалните потреби кои ги диктира пазарот и целосно е насочена кон поединецот за стекнување на уметничко, креативно и практично знаење.

Модули
Креирање на статична графика
 • Adobe Photoshop CC + ACP
 • Основни концепти на визуелни ефекти и развој на идеја
 • Креирање на дигитален сет
Креирање и уредување на видео и аудио
 • Adobe After Effects CC + ACP
 • Уредување на видео и аудио материјали
 • Креирање на анимирана реклама
Процеси и методи за креирање на визуелни ефекти
 • Користење на 3Д простор во 2Д работна околина
 • Одвојување на елементи (Rotoscoping & Keying)
 • Подготовка и чистење на видео секвенци (Painting/Prep)
 • Креирање на видео композиции
Проектна изработка „Креирање на визуелни ефекти“
 • Дизајн и креирање на видео спот
 • Портфолио на артист за визуелни ефекти
 • Креирање на анимирана реклама
Кариера

Тимот на Академијата е сочинет од високо стручен тим, компетентен и со големо искуство да предава стручни предмети од областа на графичкиот дизајн. Како докажани експерти во својата област и под нивно менторство студентите стекнуваат практични знаења работејќи на најразлични проекти од областа на дизајнот.

Марко Јовановиќ

Марко Јовановиќ

Adobe Certified Expert

Graphic Designer & VFX Artist

Trainer @Semos Education

10+ години искуство

Марио Станковиќ

Марио Станковиќ

Adobe Certified Professional

Senior Lead Roto Artist / Video editing, Motion and Graphic Design @FX3X

9+ години искуство во областа

Сашо Младеновски

Сашо Младеновски

Adobe Certified Expert, Adobe Certified Instructor

Senior Motion Graphic & Graphic Designer @ZEGIN

22+ години искуство

Јасмина Антиќ

м-р Јасмина Антиќ

Global Career Development Facilitator (GCDF), MSc, Human Resources Menagement and services

Head of Human Resources

15+ години искуство

Конкурсот за стипендија е затворен!

Со твојот упис добиваш бесплатни три курсеви во еден пакет во вредност од 500€:
1. Фриленс курс во вредност од 200€

Фриленс работењето е одличен старт по завршување на академијата.

По завршување на Академијата, ти овозможуваме фриленс курс во вредност од 200€, а ти ќе имаш можност да го слушаш бесплатно.

Содржина на курсот:
Комуникација со клиенти
Time management
Project management
Плаќање и даноци
Креирање и развивање на сопствен Фриленс профил

Со посета на курсот ќе стекнеш знаења и вештини кои ќе те претворат во успешен фриленсер!

2. Обука GenAIBIZ во вредност од 200€
Содржина на курсот:
Основи на вештачка интелигенција
Генерирање на текст користејќи AI
Генерирање на код користејќи AI
Генерирање на слики и видеа користејќи AI
Генерирање на аудио користејќи AI
Идентификација на предизвици врзани со генеративна AI
Имплементација на бизнис стратегии за генеративна AI
3. Обука за Лична организација и менаџмент ориентиран кон резултати во вредност од 100€
Содржина на курсот:
Познавање и разбирање на поимот „клиенти“, надворешни и внатрешни клиенти
Разбирање на услугите што им се даваат на клиентите
Ефективни начини за комуникација, важноста на повратните информации од клиентот
Проценка на клиент, решавање на конфликти и одговорно однесување
Проценка на лична ефикасност
Организациска ориентираност кон реузултати
Ориентираност кон акција и проценка на ефикасност
Стратегија за подобрување на резултати и градење вештини

1.450 EUR

искуство

Потребно искуство

Почетник

времетраење

Времетраење

6 месеци

часови

Број на часови

200 часови

цена

15% попуст до 30 август

сертификат

Диплома од Семос Едукација

сертификат

Меѓународен сертификат
Adobe Certified Professional

плаќање

Плаќање

Во готово / на рати

обука

Тип на обука

Онлајн/во живо

динамика

Динамика

2-3 пати неделно

почеток

Почеток

30 септември 2024

слободни места

Мали групи до 15 студенти со цел индивидуален пристап кон секој слушател

РЕЗЕРВИРАЈ МЕСТО
ШТО ЌЕ НАУЧИШ НА АКАДЕМИЈАТА?
Adobe Photoshop

Ќе научиш како да го користиш софтверот - Photoshop

Adobe After Effects

Ќе научиш како да го користиш софтверот - After Effects

ПО АКАДЕМИЈАТА
Каде те гледаме по завршувањето на академијата?

Кариерниот центар на Семос Едукација ќе те поддржи во процесот за апликација за пракса или вработување во компании соработници и талент партнери со кои заедно ќе работиш на реални проекти. 

КОН КАРИЕРЕН ЦЕНТАР
award

Сертификати

По завршување на програмата и изработка на завршен проект, ќе се стекнеш со сертификат за успешно завршена програма за дизајнер на визуелни ефекти.

certificate1
certificate1
ДИГИТАЛНИ БЕЏОВИ
After Effects
Photoshop
АНАТОМИЈА НА VFX DESIGNER
работа
Каде ќе работиш?

Маркетинг агенција

Студија за видео продукција

Телевизиски куќи

Freelancer

плата
Колку ќе заработуваш?

Во просек ќе заработуваш 36.000 денари месечно (mojaplata.mk)

бенефити
Дали имаш придобивки?

Изразување максимална креативност

Никогаш нема да ти биде досадно

Употреба на имагинација

Професија без географско ограничување

дизајнер на визуелни ефекти

VFX ARTIST

СОРАБОТНИЦИ

110+ КОМПАНИИ ВЕРУВААТ ВО КВАЛИТЕТОТ И
ЗНАЕЊЕТО НА СТУДЕНТИТЕ НА СЕМОС АКАДЕМИИ.

ВИДЕО ПРИКАЗНИ
ЗАКАЖИ СРЕДБА
Ангелина Канчевска

Закажи средба со Ангелина!

Ангелина Канчевска

Раководител на Семос Академија визуелни ефекти

mail icon

angelina.kanchevska@semos.com.mk

working time icon

+389 71 223 993, секој работен ден од 09:00 - 17:00 часот.

Закажи средба со Анета!

Анета Секуловска

aneta@semos.com.mk

+389 70 357 591, секој работен ден од 09:00 - 17:00 часот.

ДАЛИ ТИ СИ СЛЕДНИОТ VFX ARTIST?

Откриј ги можностите веднаш!

НАПРАВИ ГО ПРВИОТ ЧЕКОР