IT Академија за средношколци

Компјутерската писменост е дел од основната писменост на луѓето во 21 век и младите, кои допрва треба да се вклучат во целокупното општествено живеење и мора функционално да ги владеат овие ИТ вештини, за да станат успешни во животот и професијата.

Ако си средношколец или родител, сега е одлична шанса за да ја изберете IT академијата за средношколци - програма која ги поттикнува и мотивира младите да се едуцираат во атрактивните IT области, обезбедува знаења и вештини кои се во тренд и ги подготвува за успешна кариера.

Средношколскиот период е идеален да ги откриете своите афинитети и да ги поставите темелите на вашата идна кариера. Започнете сега!

ЗАКАЖИ СРЕДБА
ПРОГРАМА

Патувањето на индивидуата низ потрагата по своите интереси започнува од рана возраст. Родителите, опкружувањето и образованието понатаму го надополнуваат процесот на себе истражување кој може да води до важните прашања поврзани со кариерата. Со навршувањето на основното образование (по 13-та година), кога развојно стануваат емотивно и психички позрели, децата веќе почнуваат посериозно да ја разбираат својата личност и да знаат што сакаат, а што не.

Ова е воедно и адолесцентската возраст кога децата почнуваат да си ги поставуваат првите прашања со што сакаат да се занимаваат во иднина. Оттука и прашањата: „Што да се запишам во средно?“ „На што сакам да го трошам слободното време?“, „Кој курс да го посетувам?“ и сл. , кои навестуваат можност за кариерно советување, со цел детето да се поддржи во истражувањето на своите интереси и кариерите опции.

Академијата за средношколци како програма е креирана со цел овие деца компјутерски да се описменат со основни и напредни IT вештини.

Право на упис во ИТ Академијата за средношколци имаат сите ученици од средно гимназиско или стручно училиште. Предзнаење или претходно искуство не се услов за упис во Академијата.

Модул 1 - Основи на Информатичка технологија
Компјутерски системи
  • Хардвер
  • Софтвер
  • Мрежи
Виртуелизација
Компјутерски мрежи
Дигитална безбедност
Клауд технологии
Модул 2 - Основни компјутерски вештини
Обработка на текст – MS Word 2016
Табеларни пресметки – MS Excel 2016
Презентации – MS Power Point 2016
Модул 3 - Бази на податоци
Вовед во бази на податоци, ЕР дијаграми
Системи за управување со бази на податоци (SQL Express)
Креирање на бази
Креирање на табели
Креирање на constraints
Нормализација (1ва, 2ра, 3та)
SQL синтакса (базични селекти и ажурирање на податоци)
Модул 4 -Алгоритми и програмирање
Историја и вовед во програмски јазици
Променливи и типови на податоци, декларирање, иницијализација, наредби за влез и излез.
Наредби за избор од повеќе можности
Циклуси
Подалгоритми (функции)
Датотеки
Рекрузија
Објектно ориентирано програмирање

*Наведените теми од овој модул практично се работат во програмскиот јазик C++

Модул 5 -Веб дизајн/Веб програмирање
Вовед во веб дизајн
Структура на HTML
Тагови во HTML
Табели
Работа со слики
Вовед во CSS
Селектори и својства
Типографија и бои
Форми
Вовед и синтакса во Javascript
Document Object Model
Math Object Methods, Global Functions
Дебагирање во сите прелистувачи
Модул 6 -Графички дизајн
Растерска и векторска графика
Вовед во Adobe Photoshop
Работа со маски, леери и канали
Ретуширање слики
Креирање специјални ефекти
Вовед во Adobe Illustrator
Селекции во Adobe Illustrator
Креирање и модификација на форми
Трансформација на објекти
Употреба на различни алатки
Работа со леери
Примена на графички стилови и ефекти
Работа со четки

Марија Димитрова

Informatics teacher @Traffic School Center "Boro Petrushevski"

30+ години искуство

Стојан Ќушковски

Веб Дизајнер & Веб Девелопер

1 + година искуство

Конкурсот за стипендија се отвoра во мај 2024.

785 EUR

искуство

Потребно искуство

Почетник

времетраење

Времетраење

8 месеци

часови

Број на часови

180 часови

цена

20% попуст до 31 јули

сертификат

Диплома од Семос Едукација

плаќање

Плаќање

Во готово / на рати

обука

Тип на обука

Онлајн/во живо

динамика

Динамика

2 пати неделно

почеток

Почеток

септември 2024

слободни места

Мали групи до 15 студенти со цел индивидуален пристап кон секој слушател

РЕЗЕРВИРАЈ МЕСТО
award

Сертификати

По завршување на програмата и изработка на завршен проект, ќе се стекнеш со сертификат за успешно завршена програма од Семос Едукација.

certificate1
АНАТОМИЈА
работа
Што ќе научиш?

Тука ќе се стекнеш со знаења и вештини од сите области на информатичката технологија со што ќе се здобијат со предност како во полето на нивната понатамошна едукација така и во полето на професионалниот развој и живот во 21 век.

плата
Која е твојата предност?

ИТ е најбрзорастечкиот сектор во светот што обезбедува работни места полни со можности за професионален успех. Ти ќе бидеш подготвен/а за и компјутерски писмен/а за успешен влез во оваа индустрија.

бенефити
Дали имаш придобивки?

Изразување максимална креативност

Никогаш нема да ти биде здодевно

Употреба на имагинација

Професија без географско ограничување

ПОВЕЌЕ ЗА АКАДЕМИЈАТА
ЗАКАЖИ СРЕДБА
Кристина Кузманоска

Закажи средба со Кристина

Кристина Кузманоска

Менаџер на IT Академија за средношколци

mail icon

kristina.kuzmanoska@semos.com.mk

working time icon

+389 71 262 728, секој работен ден од 09:00 - 17:00 часот.

Кристина Кузманоска

Закажи средба со Елена

Елена Петковска

Соработник во IT Академија за средношколци

mail icon

elena.petkovska@semos.com.mk

working time icon

+389 75 289 722, секој работен ден од 09:00 - 17:00 часот.

Закажи средба со Кристина или Елена!

Кристина Кузманоска

kristina.kuzmanoska@semos.com.mk

+389 71 262 728, секој работен ден од 09:00 - 17:00 часот.

Елена Петковска

elena.petkovska@semos.com.mk

+389 75 289 722, секој работен ден од 09:00 - 17:00 часот.

ДАЛИ СИ ПОДГОТВЕН ЗА УСПЕШНА КАРИЕРА?

Откриј ги можностите веднаш!

НАПРАВИ ГО ПРВИОТ ЧЕКОР