Министерство за образование и Наука лого

JavaScript Академија

Акредитирана институција за образование на возрасните за JavaScript девелопер на веб апликации

Сакаш да станеш JavaScript девелопер на веб апликации, да учиш од врвни програмери-професионалци во својата област и да имаш супер платена професија?

Во моментов си на вистинско место. Оваа Академија ќе ти овозможи да навлезеш во областа на програмирањето. Во текот на обуката ќе стекнеш знаење, вештини и компетенции за развивање на веб апликации користејќи Open Source технологии и алатки (Linux, HTML & CSS, JavaScript, React.js, Node.js and MongoDB, third party API), а сето тоа во функција на понатамошно образование и вклучување на пазарот на труд.

Имај сигурна кариера во IT индустријата со JavaScript Академијата.

ЗАКАЖИ СРЕДБА
ПРОГРАМА

Семос Компјутерски Образовен Центар е установа за образование на возрасните за реализација на посебна програма JavaScript Девелопер,бр.УП113 –3511 од 22.12.2021 год.

Од декември 2021 година, Семос Едукација стана акредитирана институција од страна на Министерството за образование и наука на Република Северна Македонија за реализација на посебната програма JavaScript девелопер на веб апликации.

Оваа академија е за тебе доколку си:

Љубопитен

Адаптибилен

Креативен

Упорен

Трпелив

Ориентиран кон детали

Со запишувањето на JavaScript академијата, ти ќе имаш можност да научиш да работиш со Linux оперативниот систем. Исто така, ќе знаеш како да направиш веб страница со помош на HTML & CSS и JavaScript, и тој код да го верзионизираш во Git. Со помош на Node.js ќе употребуваш вградени, локални и надворешни модули и ќе работиш во датотечен систем. Ќе креираш MongoDB бази на податоци и REST протоколи за изработка на веб сервиси. Ќе вршиш интеграција со надворешни сервиси (third party API) и ќе оспособиш околина на опслужувачот за JavaScript веб апликација.

Модули Часови
  Основи на веб програмирање
 • Основи на GNU/Linux оперативен систем за развој на веб апликација
 • Основи на Git алатка за верзионирање на код
 • Основи на HTML & CSS
42
  Front-End развој на веб апликација со JavaScript технологија
 • Основи во програмскиот јазик Javascript
 • Javascript библиотека React.js за Front-end развој на веб апликација
 • Тест за Front-End развој на веб апликација со JavaScript технологијa
72
  Back-End развој на веб апликација со JavaScript технологија
 • Основи на Node.js
 • Основи на MongoDB бази на податоци
 • Изработка и користење на веб сервиси
 • Интеграција со third party API
 • Tест за Back-End развој на веб апликација со JavaScript технологија
75
  Практична изработка - „Развој на веб апликација“
 • Развој на веб апликација
 • Поставување на JavaScript веб апликација на оддалечен опслужувач
27
  Кариера
 • Индивидуален кариерен план преку сопствена SWOT анализа
 • Сопствено профилирање и промовирање
9
Опис на предметите опфатени во оваа програма

Javascript е еден од најпопуларните јазици во светот. Таа популарност е резултат на улогата која ја има како скриптен јазик на WWW. Првичната намена на овој јазик била да се додаде мала количина на интерактивност на страницата, а сега Javascript се користи за големи апликации и игри, па дури и може да се најде и во веб серверите.  Javascript е уникатен јазик поради целосната интеграција со HTML/CSS, едноставните работи направени на едноставен начин, како и поддршката од сите веб пребарувачи.

За креирање на front-end компонентите ќе користиме HTML со помош на React, кој што е наречен “View” во Model View Controller, а ќе ги стилизираме тие компоненти со помош на CSS.  React е Javascript библиотека креирана од Facebook, врз која се гради кориснички интерфејс. Користејќи React многу веројатно ќе се зголеми брзината и стабилноста на вашата програма и ќе го смени начинот на кој што размислувате за градење на истиот. Моментално е една од најкористените Javascript библиотеки која има силна основа и голема заедница зад неа.

За работа во back-end делот ќе користиме Node.js. Растечката популарност на Node.js го направи една од најкористените платформи во последниве неколку години. Базиран на V8 Јаваскрипт, механизмот користен во Google Chrome привлече програмери кои веќе имаа искуство во front-end делот, но и back-end програмери кои имаат потреба од event driven платформа.  Кога станува збор за бази на податоци, MongoDB е составен дел на Node.js. Овој првенец на NOSQL движењето со голема брзина ја зазема главната улога како база на податоци во многу компании.

Признаени професионалци со долгогодишно искуство во програмирање и работа со комплексни системи од разни области во Македонија и странство.

Бојан Гавровски

м-р Бојан Гавровски

MSc, Cloud Computing

Software Engineer / Founder @Beyond Basics

23+ години искуство

Сања Ташковска

Сања Ташковска

Java Software Engineer @Valtech

7+ години искуство

Билјана Стојчевска

д-р Билјана Стојчевска

PhD, Informatics science

University professor @FON University

30+ години искуство

Филип Џуковски

Филип Џуковски

Senior Full Stack Developer @SemosCloud

5+ години искуство

Анче Атанасова

м-р Анче Атанасова

Global Career Development Facilitator (GCDF), MSc, Human Resources Menagement and services

Head of Human Resources @Semos Education

13+ години искуство

Александар Милошевски

Александар Милошевски

Full Stack Developer @Kimicom

2+ години искуство

Вангел Хритов

Вангел Христов

Software Engineer @Polar Cape

4+ години искуство

Јасмина Антиќ

м-р Јасмина Антиќ

Global Career Development Facilitator (GCDF), MSc, Human Resources Menagement and services

Head of Human Resources

15+ години искуство

Јасмина Антиќ

Ива Угриновска

Junior Java Engineer @Valtech

1+ години искуство

Ивана Чиплаковска

Ивана Чиплаковска

HR & Career Center Manager @Semos Education Serbia

6+ години искуство

Огнен Тодоровски

Огнен Тодоровски

Full Stack Developer @ASEE

3+ години искуство

Марио Петковски

Марио Петковски

UI/UX Designer & Engineer @Semos Cloud

15+ години искуство

Живко Апостоловски

Живко Апостоловски

Backend Developer @QwertyLabs

7+ години искуство

Бојан Анѓелески

Бојан Анѓелески

Software Developer @Panther

3+ години искуство

Христијан Костадиновски

Христијан Костадиновски

React Developer @2Coders Studio

3+ години искуство

Виктор Јорданоски

Виктор Јорданоски

Senior Software Engineer @Anant Corporation

8+ години искуство

Александар Илијевски

Александар Илијевски

Front End Angular @Beelivio

3+ години искуство

Конкурсот за стипендија е затворен!

Со твојот упис добиваш бесплатни три курсеви во еден пакет во вредност од 500€:
1. Фриленс курс во вредност од 200€

Фриленс работењето е одличен старт по завршување на академијата.

По завршување на Академијата, ти овозможуваме фриленс курс во вредност од 200€, а ти ќе имаш можност да го слушаш бесплатно.

Содржина на курсот:
Комуникација со клиенти
Time management
Project management
Плаќање и даноци
Креирање и развивање на сопствен Фриленс профил

Со посета на курсот ќе стекнеш знаења и вештини кои ќе те претворат во успешен фриленсер!

2. Обука GenAIBIZ во вредност од 200€
Содржина на курсот:
Основи на вештачка интелигенција
Генерирање на текст користејќи AI
Генерирање на код користејќи AI
Генерирање на слики и видеа користејќи AI
Генерирање на аудио користејќи AI
Идентификација на предизвици врзани со генеративна AI
Имплементација на бизнис стратегии за генеративна AI
3. Обука за Лична организација и менаџмент ориентиран кон резултати во вредност од 100€
Содржина на курсот:
Познавање и разбирање на поимот „клиенти“, надворешни и внатрешни клиенти
Разбирање на услугите што им се даваат на клиентите
Ефективни начини за комуникација, важноста на повратните информации од клиентот
Проценка на клиент, решавање на конфликти и одговорно однесување
Проценка на лична ефикасност
Организациска ориентираност кон реузултати
Ориентираност кон акција и проценка на ефикасност
Стратегија за подобрување на резултати и градење вештини

1.650 EUR

искуство

Потребно искуство

Почетник

времетраење

Времетраење

10-12 месеци

часови

Број на часови

225 часови

цена

15% попуст до 23 април

сертификат

Државен сертификат од МОН

плаќање

Плаќање

Во готово / на рати

обука

Тип на обука

Онлајн/Во живо

динамика

Динамика

3 часа неделно

почеток

Почеток

21 мај 2024

слободни места

Мали групи до 15 студенти со цел индивидуален пристап кон секој слушател

РЕЗЕРВИРАЈ МЕСТО
ШТО ЌЕ НАУЧИШ НА АКАДЕМИЈАТА?
Node.js

Ќе научиш како да го користиш Node.JS - околина за развивање апликации на сервер со JavaScript.

JavaScript

Ќе научиш да пишуваш код што користи програмска логика и податочни структури.

HTML & CSS

Ќе научиш како да користиш HTML I CSS за креирање на веб документи.

Gnulinux

Ќе се запознаеш со Linux оперативниот систем.

MongoDB

Ќе научиш како да креираш и користиш MongoDB бази на податоци со Node.js.

ReactJS

Ќе научиш како да користиш Javascript библиотека React.js за front-end програмирање.

ExpressJs

Ќе научиш како да користиш Express.js рамка за изработка на веб апликации.

ПО АКАДЕМИЈАТА
Каде те гледаме по завршувањето на академијата?

Кариерниот центар на Семос Едукација ќе те поддржи во процесот за апликација за пракса или вработување во компании соработници и талент партнери со кои заедно ќе работиш на реални проекти.

КОН КАРИЕРЕН ЦЕНТАР
award

Сертификати

По завршување на програмата и изработка на завршен проект, ќе добиеш државен сертификат од МОН за успешно завршена програма JavaScript девелопер на веб апликации. Дополнително, најдобрите студенти се стекнуваат и со пофалница од Семос Едукација.

certificate3
certificate1
certificate2
АНАТОМИЈА НА JS DEVELOPER
работа
Каде ќе работиш?

Freelancer

IT индустрија

плата
Колку ќе заработуваш?

Во просек ќе заработуваш 89.210 денари месечно.

бенефити
Дали имаш придобивки?

JavaScript е најчесто користена технологија кај IT професионалците.

Професија без географски ограничувања.

Еден од најпопуларните програмерски јазици.

JS Developer

JAVASCRIPT DEVELOPER

УСПЕШНИ ПРИКАЗНИ
СОРАБОТНИЦИ

110+ КОМПАНИИ ВЕРУВААТ ВО КВАЛИТЕТОТ И
ЗНАЕЊЕТО НА СТУДЕНТИТЕ НА СЕМОС АКАДЕМИИ.

ВИДЕО ПРИКАЗНИ
Дијана Василевска

Закажи средба со Дијана!

Дијана Василевска

Раководител на Семос JavaScript академијата

mail icon

dijana.vasilevska@semos.com.mk

working time icon

+389 70 349 030, секој работен ден од 09:00 - 17:00 часот.

Закажи средба со Дијана!

Дијана Василевска

dijana.vasilevska@semos.com.mk

+389 70 349 030, секој работен ден од 09:00 - 17:00 часот.

ДАЛИ ТИ СИ СЛЕДНИОТ JAVASCRIPT ДЕВЕЛОПЕР НА ВЕБ АПЛИКАЦИИ?

Откриј ги можностите веднаш!

НАПРАВИ ГО ПРВИОТ ЧЕКОР