Академија за Сајбер безбедност

Во свет каде што сè повеќе се заснова на дигитални технологии, безбедноста на нашите податоци и информации станува основен предизвик. Сајбер безбедноста не е само термин, туку критичен аспект од нашиот секојдневен живот кој што влијае на сите аспекти од нашата приватност, лични податоци, финансии и дури и на националната безбедност.

ЗАКАЖИ СРЕДБА
ПРОГРАМА

Академијата за Сајбер безбедност стои во првите борбени редови на обуки, наменета за следната генерација на сајбер бранители. Во ера во која сајбер заканите постојани се развиваат и се пософтицирани, оваа академија обезбедува витални програми за обука и сертификација кои ги поттикнуваат професионалците да ги заштитат своите дигитални светови. Без разлика дали сте нови во оваа областа или сте искусен професионалец кој сака да ги подобри своите вештини, Академијата ви нуди разновиден опсег на модули приспособени да ги задоволат барањата на денешните предизвици за Сајбер безбедноста.

Семос Едукација заедно со компанијата Agile Pro Solutions (APS) склучи соработка за спроведување на оваа специјализирана Академија.

Agile Pro Solution е Американска компанија со над 100 вработени во својата филијала во Скопје. АПС е аутсорсинг компанија, која обезбедува кадри за голем број американски компании од областа на продажба, консалтинг, транспорт и логистика, инжењери за градежна и соларна индустрија, техничка подршка, информациски технологии и Сајбер безбедност. Компанијата претставува единствена можност да работите за американска компанија од тука, и да ја започнете или унапредите вашата интернационална кариера.

Компанијата Agile Pro Solutions (APS) ќе обезбеди пракса* за најдобрите кандидати од Академијата за Сајбер безбедност, генерација 2024/2025.
Ова е одлична можност за практична работа или вработување по завршување на Академијата.
*изборот на кандидати ќе биде по направено претходно тестирање.

За кого е наменета оваа академија?

За сите оние кои сакаат професионално да се занимаваат со Сајбер безбедноста и да ги усовршат своите вештини од оваа област, со цел добивање поголеми можности за градење на кариера, вработување или поголеми финансиски примања.

Зошто Сајбер безбедност?

Интересни факти:

 • Секундата на сајбер напади: Секоја секунда, преку 2,200 сајбер напади се случуваат во светот, што прави повеќе од 75 милиони напади годишно. Ова покажува засилена потреба за заштита и борба против сајбер криминалот.
 • Брз раст на кариера: Програмерите за Сајбер безбедност се меѓу најбрзо растечките професии, со потреба која се зголемува за 32% до 2028 година според BLS. Компаниите со години се мачат да ги пополнат работните места во сајбер-безбедноста; лани на секои 100 вработувања имало дупло помалку, a oва отвора големи можностите за трудов и кариерно напредување.
 • Инвестирање во обука: Постојат високо платени позиции во областа на Сајбер безбедноста, како што се етичките хакери кои заработуваат просечна плата од $98,000 годишно. Обуката и сертификациите можат да направат голема разлика во вашата кариера.

Модули Часови
  CND: Certified Network Defender
40
  AZ-500: Microsoft Azure Security Technologies
40
  Linux System Administrator + Security
40
  Cyber infrastructure and Network Security
80
  Со полагање на официјалниот EC-Council испит Certified Network Defender, ќе се стекнете со светски признаен сертификат.
Опис на предметите опфатени во оваа програма

Единствената вистинска програма на синиот тим за мрежна одбрана. Неопходна вендор-неутрална сертификација за мрежна безбедност, која ќе ги подготви сите ИТ и систем администратори да работат со безбеден мајндсет. Овој модул се фокусира на создавање мрежни администратори умешни во заштитата, откривањето и одговарањето на мрежни закани. Наставната програма опфаќа мрежни безбедносни технологии и операции, основи на мрежна одбрана, одговор на инциденти и управување со ризик. Ги подготвува студентите за CND сертификатот, кој е глобално признат како стандард за вештини за мрежна безбедност.

Модулот за Microsoft Security нуди специјализирана обука за обезбедување на околини на Microsoft. Вклучува курсеви за имплементација и управување со безбедносни решенија во платформите на Microsoft, како што се Windows Server, Azure и Office 365. Опфатените теми вклучуваат управување со идентитет и пристап, заштита од закани, заштита на информации и управување со безбедноста. Оваа програма има за цел да им помогне на професионалците ефективно да ги заштитат инфраструктурите базирани на Microsoft.

Модулот Linux System Administrator е дизајниран да го валидира знаењето на кандидатот во реална систем Linux администрација. Целите на наставата се поврзани со реалните работни вештини потребни за еден Linux Administrator, вклучувајќи дополнителни часови предвидени за безбедноста на оперативниот систем. Со фокусирање на практични вештини и најдобри практики, програмата Linux Security гарантира дека професионалците можат да ги заштитат околините на Linux од различни сајбер закани.

Модулот се однесува за заштита на критичната инфраструктура која ги поткрепува ИТ и мрежните операции. Се изучува заштита на дата центар, систем за индустриска контрола (ICS) и други суштински компоненти на сајбер инфраструктурата. Студентите овде имаат можност да учат за уникатните безбедносни предизвици и решенија релевантни за овие средини. Вклучувајќи и стратегии и алатки неопходни за обезбедување на мрежна инфраструктура, со цел студентите да се стекнат со знаење за дизајнирање, имплементирање, како и одржување на безбедни мрежи кои можат да издржат софистицирани напади.

Признаени професионалци со долгогодишно искуство во програмирање и работа со комплексни системи од разни области во Македонија и странство.

Бојан Гавровски

м-р Бојан Гавровски

MSc, Cloud Computing

Software Engineer / Founder @Beyond Basics

23+ години искуство

Сања Ташковска

Сања Ташковска

Java Software Engineer @Valtech

7+ години искуство

Билјана Стојчевска

д-р Билјана Стојчевска

PhD, Informatics science

University professor @FON University

30+ години искуство

Филип Џуковски

Филип Џуковски

Senior Full Stack Developer @SemosCloud

5+ години искуство

Анче Атанасова

м-р Анче Атанасова

Global Career Development Facilitator (GCDF), MSc, Human Resources Menagement and services

Head of Human Resources @Semos Education

13+ години искуство

Александар Милошевски

Александар Милошевски

Full Stack Developer @Kimicom

2+ години искуство

Вангел Хритов

Вангел Христов

Software Engineer @Polar Cape

4+ години искуство

Јасмина Антиќ

м-р Јасмина Антиќ

Global Career Development Facilitator (GCDF), MSc, Human Resources Menagement and services

Head of Human Resources

15+ години искуство

Јасмина Антиќ

Ива Угриновска

Junior Java Engineer @Valtech

1+ години искуство

Ивана Чиплаковска

Ивана Чиплаковска

HR & Career Center Manager @Semos Education Serbia

6+ години искуство

Огнен Тодоровски

Огнен Тодоровски

Full Stack Developer @ASEE

3+ години искуство

Марио Петковски

Марио Петковски

UI/UX Designer & Engineer @Semos Cloud

15+ години искуство

Живко Апостоловски

Живко Апостоловски

Backend Developer @QwertyLabs

7+ години искуство

Бојан Анѓелески

Бојан Анѓелески

Software Developer @Panther

3+ години искуство

Христијан Костадиновски

Христијан Костадиновски

React Developer @2Coders Studio

3+ години искуство

Виктор Јорданоски

Виктор Јорданоски

Senior Software Engineer @Anant Corporation

8+ години искуство

Александар Илијевски

Александар Илијевски

Front End Angular @Beelivio

3+ години искуство

Конкурсот за стипендија е затворен!

Со твојот упис добиваш бесплатни три курсеви во еден пакет во вредност од 500€:
1. Фриленс курс во вредност од 200€

Фриленс работењето е одличен старт по завршување на академијата.

По завршување на Академијата, ти овозможуваме фриленс курс во вредност од 200€, а ти ќе имаш можност да го слушаш бесплатно.

Содржина на курсот:
Комуникација со клиенти
Time management
Project management
Плаќање и даноци
Креирање и развивање на сопствен Фриленс профил

Со посета на курсот ќе стекнеш знаења и вештини кои ќе те претворат во успешен фриленсер!

2. Обука GenAIBIZ во вредност од 200€
Содржина на курсот:
Основи на вештачка интелигенција
Генерирање на текст користејќи AI
Генерирање на код користејќи AI
Генерирање на слики и видеа користејќи AI
Генерирање на аудио користејќи AI
Идентификација на предизвици врзани со генеративна AI
Имплементација на бизнис стратегии за генеративна AI
3. Обука за Лична организација и менаџмент ориентиран кон резултати во вредност од 100€
Содржина на курсот:
Познавање и разбирање на поимот „клиенти“, надворешни и внатрешни клиенти
Разбирање на услугите што им се даваат на клиентите
Ефективни начини за комуникација, важноста на повратните информации од клиентот
Проценка на клиент, решавање на конфликти и одговорно однесување
Проценка на лична ефикасност
Организациска ориентираност кон реузултати
Ориентираност кон акција и проценка на ефикасност
Стратегија за подобрување на резултати и градење вештини

1.670 EUR

искуство

Потребно искуство

Почетник

Јазик на настава

Англиски

времетраење

Времетраење

6-7 месеци

часови

Број на часови

200 часови

цена

400 ЕУР попуст до 30 август

сертификат

2 официјални сертификати: Microsoft и EC-Counil и 1 диплома

плаќање

Плаќање

Во готово / на рати

обука

Тип на обука

Онлајн

динамика

Динамика

4 часа дневно во работни денови, од 17:00 – 21:00 часот

почеток

Почеток

23 септември 2024

слободни места

Мали групи до 10 студенти со цел индивидуален пристап кон секој слушател

РЕЗЕРВИРАЈ МЕСТО
ПО АКАДЕМИЈАТА
Каде те гледаме по завршувањето на академијата?

Сајбер безбедноста нуди разновидни кариерни патеки преку кои можеш да ја трансформираш својата кариера, како пример:

Администратор за мрежна безбедност

Специјалист за мрежна безбедност

Специјалист за безбедност на податоци

Консултант за Сајбер безбедност: Помагање на организации да ја подобрат својата Сајбер безбедност со совети и техничка поддршка

award

Сертификати

По завршување на програмата и изработка на завршен проект, ќе добиеш Диплома за посетување на Академијата од страна на Семос Едукација, а со полагање на официјални испити можеш да добиеш сертификати Certified Network Defender од EC-Council, како и Microsoft Certified: Azure Security Engineer Associate дигитален беџ.

certificate3
certificate3
ДИГИТАЛНИ БЕЏОВИ
Microsoft Certified Data Analyst
АНАТОМИЈА НА СПЕЦИЈАЛИСТ ЗА Сајбер безбедност
работа
Каде ќе работиш?

Специјалистите за Сајбер безбедност се барани насекаде каде што има потреба од заштита на дигитални информации и системи, што значи дека твојата шанса за вработување е неограничена и ќе имаш широк спектар на можности за работа во различни индустрии и организации.

плата
Колку ќе заработуваш?

Во просек, заработката на еден специјалист за Сајбер безбедност може да варира во зависност од земјата, нивото на искуство и големината на компанијата. На Балканот просечната плата варира од 1,500 - 2,000 евра месечно, додека во Соединетите Американски Држави е приближно 2,170 долари неделно или 54 долари на час (Salary.com)

бенефити
Дали имаш придобивки?

Многубројни. Програмерите за Сајбер безбедност се меѓу најбрзо растечките професии, со потреба која се зголемува за 32% до 2028 година според BLS. Професионално признавање и сертификации, разновидни кариерни патеки, голема побарувачка и сл.
Кариера во Сајбер безбедноста е твојата златна шанса!

JS Developer

СПЕЦИЈАЛИСТ ЗА Сајбер безбедност

СОРАБОТНИЦИ

110+ КОМПАНИИ ВЕРУВААТ ВО КВАЛИТЕТОТ И
ЗНАЕЊЕТО НА СТУДЕНТИТЕ НА СЕМОС АКАДЕМИИ.

Симона Миладиновска

Закажи средба со Симона!

Симона Миладиновска

Раководител на Академија за Сајбер безбедност

mail icon

simona.miladinovska@semos.com.mk

working time icon

+389 78 270 762, секој работен ден од 09:00 - 17:00 часот.

Закажи средба со Симона!

Симона Миладиновска

simona.miladinovska@semos.com.mk

+389 78 270 762, секој работен ден од 09:00 - 17:00 часот.

ДАЛИ ТИ СИ СЛЕДНИОТ СПЕЦИЈАЛИСТ ЗА Сајбер безбедност?

Откриј ги можностите веднаш!

НАПРАВИ ГО ПРВИОТ ЧЕКОР