Академија за човечки ресурси во IT сектор

Денес, IT компаниите се соочуваат со хроничен недостиг од кадри и имаат сериозен предизвик при наоѓање и задржување на IT професионалците. Само минатата година во Македонија се отворија 400+ нови IT компании, а последните истражувања велат дека во моментов недостигаат 5000+ луѓе во оваа индустрија. Токму поради тоа, IT компаниите имаат потреба од квалитетни и квалификувани HR специјалисти кои ќе умеат успешно да работат на професионалниот и кариерниот развој на нивните вработени.

Семос Едукација креираше програма која ќе те подготви за успешна кариера како HR специјалист во најразвиената и најплатената – IT индустрија.

ЗАКАЖИ СРЕДБА
ПРОГРАМА

Академијата за човечки ресурси во IT е најпрактична едукација за човечки ресурси кoja создава HR професионалци и знаењето е пренесено од предавачи кои имаат големо искуство во HR менаџментот во IT и во моментов менаџираат над 3.000 вработени.

Оваа Академија вклучува и:

 • Работа на реални проекти
 • Менторски консултации кои траат и години по завршувањето на Академијата
 • Мрежа од 250+ слушатели, кои се веќе успешни во својата кариера како HR професионалци
 • Поддршка од Кариерниот центар во процесот за пракса или вработување во познати компании - партнери

Знаењето кое се стекнува е применливо во реална професионална средина веднаш по завршувањето на академијата, затоа оваа академија е соодветна:

 • за оние кои што работат во оваа област, а сакаат да го прошират своето знаење
 • За оние кои што сакаат да направат кариерна промена

Ти ја отвораме вратата за успешна кариера и вмрежување во успешната мрежа на HR професионалци. Програмата нуди можност за напредување во кариера на повисоки нивоа како и препознатливост на квалификацијата со вклучување на пазарот на труд преку вработување.

Оваа академија е за тебе доколку си:

Емпатичен

Се грижиш за луѓето

Имаш јак интегритет

Сакаш да воспоставуваш ред и правила

Трпелив

Авторитативен

Лидер

Имаш одлични комуникациски вештини

Mодули Часови
Стратешки HR менаџмент 20
Правни аспекти 20
Плати 20
Talent acquisition 20
Engagement 20
Compensation and benefits 20
Employer branding 20
Performance management 20
Learning and development - Talent Growth; From Training to Culture 20
Опис на предметите опфатени во оваа програма

 • Менаџмент и организација
 • Стратешко управување со човекови ресурси
 • Функционални области на мчр
 • Планирање на човековите ресурси
 • Алатка Делфи техника
 • Проценка на алтернативни начини за пополнување на празнините
 • Менаџер за управување и развој на човекови ресурси
 • Менаџмент структури и системи

 • Договори за вработување
 • Плата
 • Паузи и одмори
 • Раскинување на договор за вработување
 • Чување и архивирање на кадровска евиденција и заштита на личните податоци
 • Изготвување на организациона шема и систематизација на работните места
 • Заштита на работниците, безбедност и здравје
 • Инспекторат за труд
 • Заштита од вознемирување на работното место
 • Мирно решавање на работни спорови

 • Плати – законска рамка
 • Основици за пресметка на плата
 • Пресметка на плата МПИН (месечна пресметка за интегрирана наплата)
 • Надоместоци од работен однос
 • Видови наградувања (финансиски/нефинансиски)
 • Буџети за вработени

 • SDLC (software development life cycle)
 • Релација со клиенти/ hiring managers и поставување recruitment стратегија
 • Сорсинг (алатки, фреквентност, следење кандидати, воспоставување релации, користење база на податоци)
 • Интервјуирање (начини на интервјуирање различни сениоритети, карактери, selling на позициите, водење на целиот recruitment life cycle)
 • Давање понуда и фидбек
 • Онбординг
 • Офбординг
 • Метрики и анализа

 • Што е employee engagement
 • Мотивација и вредности: Улогата на истите за employee engagement
 • Employee experience
 • Employee satisfaction
 • Employee relations
 • Culture
 • Retention

 • Системи за плати: рангови, сениоритети
 • Поврзување со перформанс, развој и job grades, како и метрики кои се следат
 • Видови incentives: monetary - non-monetary
 • Practical use: Кога се користи каков вид? Значајност на проценката од HR аспект за она што е важно за наградување

 • TA marketing
 • Employee feedback
 • Social media
 • Building an employee persona and creating it's value
 • Establishing company's differences
 • Marketing channels to use for Employee branding

 • Типови на Performance Management
 • Performance на тимови vs individual
 • Performance of skills vs Performance on goals
 • Developmental, goal oriented and pay for performance
 • Mentorship & Coaching
 • Feedback: When, how, how often

 • Поврзаност на L&D со performance management
 • Поставување на цели за развој на вработени и stakeholders вклучени со развојот
 • Процес на учење: Како се одвива и кои се стиловите на учење
 • Модели за развој
 • How it is done? 70-20-10 or similar principles of development
 • Следење и евалуација на развојот

Учи од професионалци кои што имаат 15+ години искуство во оваа област и се пионери во фелата на човечки ресурси во земјава:

Билјана Шамакоска Ангелова

Билјана Шамакоска Ангелова

HR Director @Makstil AD

18+ години искуство

Билјана Чкламовска

м-р Билјана Чкламовска

MSc, Еconomics

Head od Legal/HR and Complience officer @Novomatic

26+ години искуство

Македонка Димковска-Јанева

Македонка Димковска-Јанева

Head of People Operations @Symphony.is

9+ години искуство

Искра Трајкоска

м-р Искра Трајкоска

MSc, Business Administration (MBA)

Training & People Development Manager @Damilah

16+ години искуство

Елена Сарџоска

Елена Сарџоска

Senior Communications Business Partner @Endava

5+ години искуство

Дина Аџиќ Андреевска

Дина Аџиќ Андреевска

Senior Recruitment Business Partner @Endava

10+ години искуство

Марина Ажиевска

Марина Ажиевска

Deputy Director of Accounting and Finance @GEING Krebs und Kiefer International & others Ltd

16+ години искуство

Конкурсот за стипендија е затворен!

Со твојот упис добиваш бесплатни три курсеви во еден пакет во вредност од 500€:
1. Фриленс курс во вредност од 200€

Фриленс работењето е одличен старт по завршување на академијата.

По завршување на Академијата, ти овозможуваме фриленс курс во вредност од 200€, а ти ќе имаш можност да го слушаш бесплатно.

Содржина на курсот:
Комуникација со клиенти
Time management
Project management
Плаќање и даноци
Креирање и развивање на сопствен Фриленс профил

Со посета на курсот ќе стекнеш знаења и вештини кои ќе те претворат во успешен фриленсер!

2. Обука GenAIBIZ во вредност од 200€
Содржина на курсот:
Основи на вештачка интелигенција
Генерирање на текст користејќи AI
Генерирање на код користејќи AI
Генерирање на слики и видеа користејќи AI
Генерирање на аудио користејќи AI
Идентификација на предизвици врзани со генеративна AI
Имплементација на бизнис стратегии за генеративна AI
3. Обука за Лична организација и менаџмент ориентиран кон резултати во вредност од 100€
Содржина на курсот:
Познавање и разбирање на поимот „клиенти“, надворешни и внатрешни клиенти
Разбирање на услугите што им се даваат на клиентите
Ефективни начини за комуникација, важноста на повратните информации од клиентот
Проценка на клиент, решавање на конфликти и одговорно однесување
Проценка на лична ефикасност
Организациска ориентираност кон реузултати
Ориентираност кон акција и проценка на ефикасност
Стратегија за подобрување на резултати и градење вештини

1.840 EUR

искуство

Потребно искуство

Почетник

времетраење

Времетраење

10-12 месеци

часови

Број на часови

180 часови

цена

15% попуст до 30 август

сертификат

Диплома од Семос Едукација

плаќање

Плаќање

Во готово / на рати

обука

Тип на обука

Онлајн/во живо

почеток

Почеток

30 септември 2024

слободни места

Мали групи до 15 студенти со цел индивидуален пристап кон секој слушател

РЕЗЕРВИРАЈ МЕСТО
ШТО ЌЕ НАУЧИШ НА АКАДЕМИЈАТА?

Ќе научиш менаџмент, организација и стратешко управување со човекови ресурси

Ќе научиш како да го применуваш законот за работни односи и колективни договори

Процес на интервјуирање , онбординг, офбординг на вработени

Ќе научиш за мотивација и задоволство на вработени

Ќе научиш да процениш од HR аспект што е важно за наградување

Ќе научиш да ја презентираш компанијата како посакуван работодавач

Ќе научиш како да воведеш и користиш менторство во компанијата

Ќе поставуваш цели за развој на вработените во компанијата

ПО АКАДЕМИЈАТА
Каде те гледаме по завршувањето на академијата?

Кариерниот центар на Семос Едукација ќе те поддржи во процесот за апликација за пракса или вработување во компании соработници и талент партнери со кои заедно ќе работиш на реални проекти. 

КОН КАРИЕРЕН ЦЕНТАР
award

Сертификати

По завршување на програмата и изработка на завршен проект, ќе се стекнеш со диплома од Семос Едукација.

certificate1
АНАТОМИЈА НА HR МЕНАЏЕР
работа
Каде ќе работиш?

Финансиски сектор

Градежна индустрија

Производство

Трговија

IT комапнии

плата
Колку ќе заработуваш?

Во просек ќе заработуваш 69.000 денари месечно (mojaplata.mk)

бенефити
Дали имаш придобивки?

Влијателна позиција

Добра плата

Безбедна работа

Во позиција да влијае на човечките животи на добро

Работа со многу луѓе

Брзо растечка индустрија во подем

HR Manager

HR MANAGER IN IT

СОРАБОТНИЦИ

110+ КОМПАНИИ ВЕРУВААТ ВО КВАЛИТЕТОТ И
ЗНАЕЊЕТО НА СТУДЕНТИТЕ НА СЕМОС АКАДЕМИИ.

Aнета Секуловска

Закажи средба со Анета!

Анета Секуловска

Business Development Executive

mail icon

aneta@semos.com.mk

working time icon

+389 70 357 591, секој работен ден од 09:00 - 17:00 часот.

Закажи средба со Анета!

Анета Секуловска

aneta@semos.com.mk

+389 70 357 591, секој работен ден од 09:00 - 17:00 часот.

ДАЛИ ТИ СИ СЛЕДНИОТ HR МЕНАЏЕР ВО IT СЕКТОРОТ?

Откриј ги можностите веднаш!

НАПРАВИ ГО ПРВИОТ ЧЕКОР