Министерство за образование и Наука лого
Adobe

Академија за графички дизајн

Прва акредитирана институција за постсредно образование за Графички дизајнер

Графичките дизајнери се визуелни раскажувачи. Комбинација од уметност, креативност и технологија. Овој процес започнува со илустрации на идеи, било со рачно скицирање или со користење на дигитални програми. Графичките дизајнери се потребни за идентитетот на брендот на компанијата, книги, списанија, весници и други публикаци, пакување на производ, креативи за реклами, креации за видео игри итн.

ЗАКАЖИ СРЕДБА
ПРОГРАМА

Семос Компјутерски Образовен Центар е установа за постсредно образование за графички дизајнер, Бр. УП113 – 1523 од 19.07.2019 год.

Од јули 2019 година, Семос Едукација стана првата акредитирана институција од страна на Министерството за образование и наука на Република Северна Македонија за спроведување на постсредно специјалистичко образование за квалификацијата - Графички дизајнер на 5-Б ниво од Македонската рамка за квалификации.

Семос Едукација е првата институција во Македонија која ги издаде двете јавни исправи т.е. квалификации за Графички дизајнер и Веб дизајнер како установа за постсредно образование.

Оваа академија е за тебе доколку си:

Креативен

Брз

Снаодлив

Навремен

Тимски играч

Знаеш многу алатки

Зошто графички дизајнер?

Графичките дизајнери се визуелни раскажувачи. Комбинација од уметност, креативност и технологија. Овој процес започнува со илустрации на идеи, било со рачно скицирање или со користење на дигитални програми. Графичките дизајнери се потребни за идентитетот на брендот на компанијата, книги, списанија, весници и други публикаци, пакување на производ, креативи за реклами, креации за видео игри итн.

Доколку си креативен, размислуваш out of the box и уживаш во динамика, тогаш Академијата за Графички дизајн во Семос Едукација е вистинскиот избор за тебе!

Задолжителни модули
Основи на информатичка технологија
Комуникација со клиент
Kариера и претприемништво
Основи на маркетинг
Растерска графика (Photoshop)
Векторска графика (Illustrator)
Десктоп издаваштво (InDesign)
Основи на цртање
Ликовни естетски принципи
Дизајн процес
Типографија
Подготовка за печатење
Форми на графички дизајн
Манипулација на фотографија
Дигитална илустрација
Корпоративен идентитет
Дизајн на публикации
Портфолио на графички дизајнер
Изборни модули
Основи на фотографија
Движечка графика (After Effects)
UX/UI кориснички принципи и Adobe XD

Тимот на Академијата е сочинет од високо стручен кадар, компетентен и со големо искуство да предава стручни предмети од областа на графичкиот дизајн. Како докажани експерти во својата област и под нивно менторство, студентите стекнуваат практични знаења работејќи на најразлични проекти од областа на дизајнот.

Андреја Јарчевски

м-р Андреја Јарчевски

MSc, Software Engineering & Telecommunication

Software Engineer / Founder @ Evolutivе.mk

12+ години искуство

Ангелина Поповска

д-р Ангелина Поповска

Phd in Historical science

Academic painter and Conservation advisor @National Conservational Center in Skopje

30+ години искуство

Марко Јовановиќ

Марко Јовановиќ

Adobe Certified Expert

Graphic Designer & VFX Artist

Trainer @Semos Education

10+ години искуство

Даниела Спасева

м-р Даниела Спасева

MSc, Art and design

Art Director @McCann Skopje

15+ години искуство

Милана Петковски

м-р Милана Петковски

Client Services Director @Genesis Communications

13+ години искуство

м-р Ерина Проданова Богоева

м-р Ерина Проданова Богоева

MSc, Arts (MA), Film Television and Screen Industies

Photographer

8+ години искуство

Ленче Наумовска

м-р Ленче Наумовска

MSc, Art and design

Art Director @Idea Lab Macedonia

14+ години искуство

Дејан Кумпаниски

Дејан Кумпаниоски

Microsoft Certified Trainer

System Administrator @Semos Education

14+ години искуство

Драгомир Лукин

Драгомир Лукин

Graphic Designer @Alkaloid AD Skopje

35+ години искуство

Aна Ризовска Близновски

Ана Ризовска Близновски

Web Developer @Semos Education

2+ години искуство

Урош Вељковиќ

Урош Вељковиќ

Graphic Designer

15+ години искуство

Ивана Маркоска

Ивана Маркоска

Illustrator/Graphic designer

4+ години искуство

Повик до љубопитните креативци: Нурнете во мистериите на културниот имунитет - Откријте ја енигмата!

Академијата за графички и веб дизајн распишува КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИЈА НА ТЕМА „Културен имунитет“

10.000 евра за 6-те најкреативни идни стипендисти по повод 10 години стипендирање.

Што значи да се биде културно имун?

Дали е тоа штит против ветровите на промените или пак наметка што ја прикрива убавината на различноста?

Од вас се очекува креативно да се изразите за оваа тема. На конкурсот се аплицира за академската 2024/25 година за една од двете стручни едногодишни програми: Графички дизајн и Веб дизајн.

Препуштете се на вашата имагинација и истражете го светот на овој апстрактен концепт. Осмелете се да се впуштите во непознатото и бидете дел од обликувањето на нов културен наратив. Прифатете го предизвикот, разоткријте ги мистериите и тргнете во потрага за редефинирање на културниот имунитет!

Добро е да се знае:

  • Во новата академска година ќе доделиме вкупно 6 стипендии (2 целосни + 4 делумни) во две категории во вкупен износ од 10.000 евра.
  • На конкурсот може да аплицираат сите полнолетни лица со завршено средно и/или високо образование и истите можат да почнат со настава во септември 2024 година.
  • Секој кандидат аплицира самостојно за една од категориите: Графички дизајн или Веб дизајн.
  • Пријавата мора да ги задоволува барањата наведени за соодветната категорија, а со самото учество кандидатот целосно ги прифаќа официјалните правила пропишани во Семос Едукација.
  • Професионален пристап и транспарентен процес на селекција на и кандидатите.

Пријавете се најдоцна до 17 април 2024 и нека блесне вашата креативност!

АПЛИЦИРАЈ
Со твојот упис добиваш бесплатни три курсеви во еден пакет во вредност од 500€:
1. Фриленс курс во вредност од 200€

Фриленс работењето е одличен старт по завршување на академијата.

По завршување на Академијата, ти овозможуваме фриленс курс во вредност од 200€, а ти ќе имаш можност да го слушаш бесплатно.

Содржина на курсот:
Комуникација со клиенти
Time management
Project management
Плаќање и даноци
Креирање и развивање на сопствен Фриленс профил

Со посета на курсот ќе стекнеш знаења и вештини кои ќе те претворат во успешен фриленсер!

2. Обука GenAIBIZ во вредност од 200€
Содржина на курсот:
Основи на вештачка интелигенција
Генерирање на текст користејќи AI
Генерирање на код користејќи AI
Генерирање на слики и видеа користејќи AI
Генерирање на аудио користејќи AI
Идентификација на предизвици врзани со генеративна AI
Имплементација на бизнис стратегии за генеративна AI
3. Обука за Лична организација и менаџмент ориентиран кон резултати во вредност од 100€
Содржина на курсот:
Познавање и разбирање на поимот „клиенти“, надворешни и внатрешни клиенти
Разбирање на услугите што им се даваат на клиентите
Ефективни начини за комуникација, важноста на повратните информации од клиентот
Проценка на клиент, решавање на конфликти и одговорно однесување
Проценка на лична ефикасност
Организациска ориентираност кон реузултати
Ориентираност кон акција и проценка на ефикасност
Стратегија за подобрување на резултати и градење вештини

2.600 EUR

искуство

Потребно искуство

Почетник

времетраење

Времетраење

8-10 месеци

часови

Број на часови

550 часови

цена

Early Bird цена со 20% до 30 јуни 2024

сертификат

Специјалистичка диплома од МОН

сертификат

Вкупно 3 Меѓународни сертификати
Adobe Certified Professional

плаќање

Плаќање

Во готово / на рати

обука

Тип на обука

Онлајн/во живо

динамика

Динамика

Секој работен ден по 4 часа

почеток

Почеток

16 септември 2024

слободни места

Мали групи до 15 студенти со цел индивидуален пристап кон секој слушател

РЕЗЕРВИРАЈ МЕСТО
ШТО ЌЕ НАУЧИШ НА АКАДЕМИЈАТА?
Adobe XD

Ќе научиш како да го користиш софтверот – Adobe XD

Adobe Illustrator

Ќе научиш како да го користиш софтверот - Illustrator

Adobe Photoshop

Ќе научиш како да го користиш софтверот - Photoshop

In Design

Ќе научиш како да го користиш софтверот - InDesign

After Effects

Ќе научиш како да го користиш софтверот - After Effects

основи на цртање

Основи на цртање

дизајн процес

Дизајн процес

Типографија

Типографија

Креирање на корпоративен идентитет

Креирање корпоративен идентитет

Изработка на портфолио на Графички Дизајнер

Изработка на портфолио на Графички Дизајнер

ПО АКАДЕМИЈАТА
Каде те гледаме по завршувањето на академијата?

Кариерниот центар на Семос Едукација ќе те поддржи во процесот за апликација за пракса или вработување во компании соработници и талент партнери со кои заедно ќе работиш на реални проекти. 

КОН КАРИЕРЕН ЦЕНТАР
award

Дипломи / Сертификати

Со успешно завршување на стручната програма, изработка на богато портфолио со креативни проекти, како и положување на специјалистичките испити, ќе се стекнеш со државна диплома за специјалистичко образование за квалификацијата - Графички дизајнер Специјалист oд МОН. Како дел од квалификацијата Графички дизајнер, со положување на 3 испити за компјутерски вештини, ќе се стекнеш со меѓународни сертификати Adobe Certified Professional (ACP) за Adobe Photoshop, Illustrator и InDesign.

certificate1
certificate2
certificate2
certificate3
ДИГИТАЛНИ БЕЏОВИ
Illustrator
EssentialsXD
EssentialsXD
АНАТОМИЈА НА GRAPHIC DESIGNER
работа
Каде ќе работиш?

Маркетинг агенција

Печатница

Издавачка куќа

Freelancer

плата
Колку ќе заработуваш?

Во просек ќе заработуваш 62.000 денари месечно (mojaplata.mk)

бенефити
Дали имаш придобивки?

Вработување во било која индустрија

Никогаш нема да ти биде досадно

Ќе се изразуваш креативно

Професија без географско ограничување

графички дизајнер

GRAPHIC DESIGNER

ПОВЕЌЕ ЗА АКАДЕМИЈАТА
УСПЕШНИ ПРИКАЗНИ
СОРАБОТНИЦИ

110+ КОМПАНИИ ВЕРУВААТ ВО КВАЛИТЕТОТ И
ЗНАЕЊЕТО НА СТУДЕНТИТЕ НА СЕМОС АКАДЕМИИ.

ВИДЕО ПРИКАЗНИ
Ангелина Канчевска

Закажи средба со Ангелина!

Ангелина Канчевска

Раководител на академијата за графички дизајн

mail icon

angelina.kanchevska@semos.com.mk

working time icon

+389 71 223 993, секој работен ден од 09:00 - 17:00 часот.

Закажи средба со Ангелина!

Ангелина Канчевска

angelina.kanchevska@semos.com.mk

+389 71 223 993, секој работен ден од 09:00 - 17:00 часот.

ДАЛИ ТИ СИ СЛЕДНИОТ ГРАФИЧКИ ДИЗАЈНЕР?

Откриј ги можностите веднаш!

НАПРАВИ ГО ПРВИОТ ЧЕКОР