Министерство за образование и Наука лого
Adobe

Академија за UX/UI дизајн

Акредитирана институција за образование на возрасните за UX/UI дизајнер

Стани сертифициран UX/UI Дизајнер со државен сертификат (диплома) од МОН и меѓународен сертификат од Adobe, биди дел од долготрајна програма од 161 час и учи од врвни ментори.

Комбинација на дизајн, корисничко искуство, истражување, бизнис, психологија, веб страни и апликации. Академијата за UX дизајн содржи широк спектар на знаења и вештини важни за успешен старт во областа.

Доколку си емпатичен и сакаш да им помагаш на другите, да анализираш, да решаваш проблеми и да креираш нешто од „ништо“, да им дадеш соодветна функционална форма на твоите идеи, тогаш оваа Академија ќе ти помогне во тоа.

Тука ќе научиш за процесите на креативно размислување и Design Thinking, елементите, моделите и принципите за UX и UI дизајн, како и алатките за изработка на дигитални прототипи на решенија.

ЗАКАЖИ СРЕДБА
ПРОГРАМА

Семос Компјутерски Образовен Центар е установа за образование на возрасните за реализација на посебна програма UX/UI Дизајнер, бр. УП113 – 439 од 20.04.2022год.

Од мај 2020 година, Семос Едукација е акредитирана институција од страна на Министерството за образование и наука на Република Северна Македонија за реализација на посебната програма UX/UI Дизајнер. Според законската легислатива, Семос Едукација, редовно го обновува статусот како акредитирана установа.

Главната цел на програмата е учесникот да стекне знаења, вештини и компетенции за UX/UI дизајн, конкретно за решавање на кориснички проблеми и дизајн на прототип за одреден производ (веб страна и/или апликација) што е базирано на искуствата на корисниците.

Оваа академија е за тебе доколку си:

Емпатичен

Сакаш да учиш

Лесно решаваш проблеми

Одлично комуницираш

Знаеш да слушаш

Ја гледаш големата слика

Зошто UX/UI дизајнер?

UX дизајнот е во топ 5 најбарани вештини според Linkedin.

UX е нешто што е насекаде околу нас уште од најраниот развој на човечката цивилизација, но во различна форма и контекст и под различно име, зависно од временскиот период. Во моменталниот дигитален контекст UX дизајн е сигурна професија на сегашноста и иднината во која особено ќе се цени интердисциплинарност и креативноста.

Модули Часови
UX корисничко искуство
 • Основи на крисничко искуство
 • Дизајн размислување (Design Thinking)
36
UI кориснички интерфејс
 • Основи на кориснички интерфејс
 • Adobe XD
 • Adobe Illustrator + ACP Exam
63
SEO оптимизација 24
Практична работа
 • Проект „Развој на UX/UI прототипно решение
 • Проектни методологии
30
Кариера 9
Опис на предметите опфатени во оваа програма

 • Основи на корисничко искуство. Стратегии и градење однос према корисник, правила на корисничко искуство.
 • Дизајн размислување (Design Thinking). Истражувања и анализи, кориснички профили и емпатија на корисник, скелетни рамки на интерфејс (Wireframes).

 • Основи на корисничко интерфејс. Дизајн стратегии и правила на кориснички интерфејс.
 • Adobe XD. Креирање на UI проекти, организирање и уредување на содржини, развој и тестирање на прототипно решение.
 • Adobe Illustrator + ACP Exam. Креирање на векторски објекти, организирање и уредување на содржини, цртање на векторски форми до сложени објекти и подготовка за полагање на меѓународен сертификат (Adobe Certified Professional).

 • Основи на SEO оптимизација од кориснички аспект.

 • Стратегија за даден UX проект од идентификување на барања и потреби, дефинирање на постоечка состојба (User Journey Map) и анализа на потенцијални проблеми.
 • Развој на UX проект со дефинирање на сите функционалности, кориснички тек (User Flow) и развој на Wireframes.
 • Дизајн на UI проект со поставување на структура и информациска архитектура, тестирање на прототипно решение и дефинирање на нова состојба (User Journey).
 • Запознавање со поектни методологии, работата во тим и основно користење на Agile Scrum проектната методологија.

 • Индивидуален кариерен план преку сопствена SWOT анализа
 • Сопствено профилирање и промовирање

Тимот на Академијата е сочинет од високо стручен кадар, компетентен и со големо искуство да предава стручни предмети од областа на графичкиот и UX/UI дизајн. Како докажани експерти во својата област и под нивно менторство студентите стекнуваат практични знаења работејќи на најразлични проекти од областа на дизајнот.

Александар Бојковски

Александар Бојковски

Senior User Experience Designer @Symphony Solutions

7+ години искуство

Андреја Јарчевски

м-р Андреја Јарчевски

MSc, Software Engineering & Telecommunication

Software Engineer / Founder @ Evolutivе.mk

12+ години искуство

Стојан Пепоски

Стојан Пепоски

CO-Founder / SEO Specialist @Coding Factory

5+ години искуство

Рената Петровска

Рената Петровска

Graphic Designer @Grafika Plus

13+ години искуство

Aна Ризовска Близновски

Ана Ризовска Близновски

Web Developer @Semos Education

2+ години искуство

Јасмина Антиќ

м-р Јасмина Антиќ

Global Career Development Facilitator (GCDF), MSc, Human Resources Menagement and services

Head of Human Resources

15+ години искуство

Милош Јаќимовски.

Милош Јаќимовски

UX/UI - Product Designer @Synergi.se

4+ години искуство

Конкурсот за стипендија е затворен!

Со твојот упис добиваш бесплатни три курсеви во еден пакет во вредност од 500€:
1. Фриленс курс во вредност од 200€

Фриленс работењето е одличен старт по завршување на академијата.

По завршување на Академијата, ти овозможуваме фриленс курс во вредност од 200€, а ти ќе имаш можност да го слушаш бесплатно.

Содржина на курсот:
Комуникација со клиенти
Time management
Project management
Плаќање и даноци
Креирање и развивање на сопствен Фриленс профил

Со посета на курсот ќе стекнеш знаења и вештини кои ќе те претворат во успешен фриленсер!

2. Обука GenAIBIZ во вредност од 200€
Содржина на курсот:
Основи на вештачка интелигенција
Генерирање на текст користејќи AI
Генерирање на код користејќи AI
Генерирање на слики и видеа користејќи AI
Генерирање на аудио користејќи AI
Идентификација на предизвици врзани со генеративна AI
Имплементација на бизнис стратегии за генеративна AI
3. Обука за Лична организација и менаџмент ориентиран кон резултати во вредност од 100€
Содржина на курсот:
Познавање и разбирање на поимот „клиенти“, надворешни и внатрешни клиенти
Разбирање на услугите што им се даваат на клиентите
Ефективни начини за комуникација, важноста на повратните информации од клиентот
Проценка на клиент, решавање на конфликти и одговорно однесување
Проценка на лична ефикасност
Организациска ориентираност кон реузултати
Ориентираност кон акција и проценка на ефикасност
Стратегија за подобрување на резултати и градење вештини

1.550 EUR

искуство

Потребно искуство

Почетник

времетраење

Времетраење

8-10 месеци

часови

Број на часови

161 час

цена

15% попуст до 30 август

сертификат

Државен сертификат од МОН

сертификат

Меѓународен сертификат
Adobe Certified Professional

плаќање

Плаќање

Во готово / на рати

обука

Тип на обука

Онлајн/во живо

динамика

Динамика

2-3 пати неделно

почеток

Почеток

30 септември 2024

слободни места

Мали групи до 15 студенти со цел индивидуален пристап кон секој слушател

РЕЗЕРВИРАЈ МЕСТО
ШТО ЌЕ НАУЧИШ НА АКАДЕМИЈАТА?
Adobe XD

Ќе научиш како да го користиш софтверот – Adobe XD

Adobe Illustrator

Ќе научиш како да го користиш софтверот - Illustrator

SEO

Ќе научиш SEO оптимизација од кориснички аспект

User Journey Map

Ќе научиш како да дефинираш User Journey Map

Agile Scrum

Ќе научиш да користиш Scrum проектна методологија

ПО АКАДЕМИЈАТА
Каде те гледаме по завршувањето на академијата?

Кариерниот центар на Семос Едукација ќе те поддржи во процесот за апликација за пракса или вработување во компании соработници и талент партнери со кои заедно ќе работиш на реални проекти. 

КОН КАРИЕРЕН ЦЕНТАР
award

Сертификати

По завршување на програмата и изработка на завршен проект, ќе се стекнеш со сертификат за успешно завршена посебна програма „UX/UI дизајнер“ oд МОН и диплома од Семос Едукација. Дополнително 1 меѓународен сертификат - Adobe Certified Professional, кој претставува одлична оценка за владеење со соодветната апликација на Adobe.

certificate1
certificate1
certificate2
ДИГИТАЛНИ БЕЏОВИ
Illustrator
EssentialsXD
АНАТОМИЈА НА UX/UI ДИЗАЈНЕР
работа
Каде ќе работиш?

Маркетинг агенција

IT компании и развој на софтвер

Сите Online бизниси

Freelancer

плата
Колку ќе заработуваш?

Во просек ќе заработуваш 64.322 денари месечно (mojaplata.mk)

бенефити
Дали имаш придобивки?

Растечка индустрија

Добра плата

Можност да се работи од било каде

Креативна работа

UX Дизајнер

UX/UI DESIGNER

ПОВЕЌЕ ЗА АКАДЕМИЈАТА
УСПЕШНИ ПРИКАЗНИ
СОРАБОТНИЦИ

110+ КОМПАНИИ ВЕРУВААТ ВО КВАЛИТЕТОТ И
ЗНАЕЊЕТО НА СТУДЕНТИТЕ НА СЕМОС АКАДЕМИИ.

ВИДЕО ПРИКАЗНИ
Ангелина Канчевска

Закажи средба со Ангелина!

Ангелина Канчевска

Раководител на академијата за UX/UI дизајн

mail icon

angelina.kanchevska@semos.com.mk

working time icon

+389 71 223 993, секој работен ден од 09:00 - 17:00 часот.

Закажи средба со Ангелина!

Ангелина Канчевска

angelina.kanchevska@semos.com.mk

+389 71 223 993, секој работен ден од 09:00 - 17:00 часот.

ДАЛИ ТИ СИ СЛЕДНИОТ UX/UI ДИЗАЈНЕР?

Откриј ги можностите веднаш!

НАПРАВИ ГО ПРВИОТ ЧЕКОР