Microsoft Logo

Data Science Институт

Официјална Microsoft програма

Здраво! Ти си тука, што значи дека си паметна личност која сака професионално да се занимава со Data Science и сака да ги усоврши своите вештини од оваа област, со цел да добие поголеми можности за градење на кариера, вработување или поголеми примања. Единственото место во Македонија каде што ќе учиш по официјална Microsoft програма и ќе станеш Microsoft Сертифициран Data Scientist.

7 Data Science Вештини.

1.5 Милион работни места.

ЗАКАЖИ СРЕДБА
ПРОГРАМА

Можностите за Data Scientist професијата која е една од најбараните на денешницата, се зголемуваат со огромна брзина, како одговор на експоненцијално зголемување на бројот на податоци кои се генерираат секојдневно и потребата од нивна анализа. Компаниите сѐ повеќе вработуваат data scientists со цел да решат значајни бизнис проблеми.

Microsoft консултираше повеќе data scientists и компаниите во кои што тие работат, за да ги идентификуваат клучните вештини и знаења кои им се потребни за да бидат успешни. Семос Едукација како Microsoft Gold Partner ја креираше единствената програма на овие простори за да овозможи да се стекнеш токму со споменатите клучни вештини за да станеш признаен Data Scientist во светски рамки.

Оваа Microsoft официјална програма е за тебе доколку си:

Математичар

Логичар

Статистичар

Знаеш Excel

Сакаш да решаваш проблеми

Имаш чувство за бизнис

Зошто Data Scientist?

Data Scientist професијата, веќе трета година по ред е прогласена за #1 работна позиција во ИТ индустријата според истражувањата на LinkedIn.

Поради фактот што огромната количина на податоци станува се по достапна, големите компании веќе не се единствени кои имаат потреба од Data scientists. Зголемената побарувачка за data scientists, како во големите така и во малите индустрии, се соочува со недостиг на квалификувани кадри, кои можат да ги пополнат отворените позиции.

Испит Курс Часови
DP-080: Querying Data with Microsoft Transact-SQL 24
N/A Analyzing Data with Excel and Essential Statistics 32
PL-300 PL-300 Microsoft Power BI Data Analyst 32
Programming in Python for Data Science 40
DP-900: Microsoft Azure Data Fundamentals & No Code Data Science with Azure Machine Learning Designer 24
DP-100 DP-100: Designing and Implementing a Data Science solution on Azure 32
Финален проект со менторство 30
2 гратис Microsoft официјални испити PL-300 и DP-100
Опис на предметите опфатени во оваа програма

Во овој курс ќе научиш да го користиш TSQL јазикот за да подготвиш извештај, да анализираш податоци, за потребите на бизнис интелигенција. Фокусот на овој курс е анализата на податоци.

На оваа обука ќе се запознаеш со улогата на статистиката во процесот на анализа на податоци. Во текот на обуката ќе ги совладаш основните концепти на статистиката и нивната примена при анализа на податоците. Ќе научиш како да ги опишеш податоците со користење на на визуелизации како што се чартови како и основни статистички метрики: mean median, mod и variance на random варијабли, а потоа ќе се запознаеш и со binomial, Poisson и Normal random варијаблите.

Основната цел на оваа обука е да научиш како да анализираш податоци со користење на Power BI алатката. Во обуката се вклучени трансформација на податоците, креирање на Power BI модел, креирање на визуелизации и ќе се запознаеш со Power BI Service и Power BI мобилната апликација.

На оваа обука ќе се запознаеш со програмскиот јазик Python кој претставува стандард во областа Data science. На самиот почеток ќе се запозанеш со синтаксата, и елементите на програмскиот јазик. Понатаму ќе се обработат начините за прочистување и подготовка на податоци, за на крај да научиш како се користи Python со цел да се креира предиктивен модел.

Во овој дел од обуката ќе се запознаеш со Microsoft Machine Learning Studio, и ќе научиш како да го користиш истиот, за да направиш Machine Learning модел. Ќе научиш како да направиш upload на датасет во Azure Machine Learning Studio, да ги подготвиш податоците, да примениш некој од Machine Learning моделите кои ги имаш на располагање да го тренираш и инсталираш моделот.

На овој официјален Microsoft курс, ќе се запознаеш со различните Azure сервиси, кои нудат поддршка за Data Science. Фокусот е ставен на користењето на Azure premier data science service и Azure Machine Learning service, за автоматизација на Data Science процесот.

Признаени професионалци, интернационални експерти од областа, како докажани Microsoft сертифицирани предавачи. Со повеќе од 18 години искуство и со обучени над 80 data scientists, како во земјава така и во странство. Тоа се првите Microsoft сертифицирани тренери во Македонија кои пред 5 години се стекнаа и со титулата Microsoft Data Scientist.

Зоран Кимов

Зоран Кимов

Microsoft Certified Trainer

Data Analyst @Semos Education

12+ години искуство

Дејан Вакански

Дејан Вакански

Microsoft Certified Trainer

Data Consultant, Data Scientist @Semos Education

22+ години искуство

Верица Маневска

Верица Маневска

Microsoft Certified Trainer

Data Analytics Specialist @BlueCloud

12+ години искуство

М-р Елена Димовска

Microsoft Certified Trainer

Msc in finance, economy, and banking, Specialist for Data Analysis @Semos education

15+ години искуство

Иван Таневски

Microsoft Certified Trainer

Data coordinator @EOS Matrix Macedonia

3+ години искуство

Љупчо Тасевски

Microsoft Certified Trainer

Senior Database Administrator @ Netcetera

10+ години искуство

Симка Јаневска

Microsoft Certified Trainer

PhD in Finance

Data and Analytics Engineer @Qinshift

17+ години искуство

Со твојот упис добиваш бесплатни три курсеви во еден пакет во вредност од 500€:
1. Фриленс курс во вредност од 200€

Фриленс работењето е одличен старт по завршување на академијата.

По завршување на Академијата, ти овозможуваме фриленс курс во вредност од 200€, а ти ќе имаш можност да го слушаш бесплатно.

Содржина на курсот:
Комуникација со клиенти
Time management
Project management
Плаќање и даноци
Креирање и развивање на сопствен Фриленс профил

Со посета на курсот ќе стекнеш знаења и вештини кои ќе те претворат во успешен фриленсер!

2. Обука GenAIBIZ во вредност од 200€
Содржина на курсот:
Основи на вештачка интелигенција
Генерирање на текст користејќи AI
Генерирање на код користејќи AI
Генерирање на слики и видеа користејќи AI
Генерирање на аудио користејќи AI
Идентификација на предизвици врзани со генеративна AI
Имплементација на бизнис стратегии за генеративна AI
3. Обука за Лична организација и менаџмент ориентиран кон резултати во вредност од 100€
Содржина на курсот:
Познавање и разбирање на поимот „клиенти“, надворешни и внатрешни клиенти
Разбирање на услугите што им се даваат на клиентите
Ефективни начини за комуникација, важноста на повратните информации од клиентот
Проценка на клиент, решавање на конфликти и одговорно однесување
Проценка на лична ефикасност
Организациска ориентираност кон реузултати
Ориентираност кон акција и проценка на ефикасност
Стратегија за подобрување на резултати и градење вештини

Конкурсот за стипендија е затворен!

2.600 EUR

искуство

Потребно искуство

Почетник

времетраење

Времетраење

8 месеци

часови

Број на часови

206 часови

цена

15% попуст до 30 август

сертификат

2 официјални Microsoft сертификати и 1 диплома

плаќање

Плаќање

Во готово / на рати

обука

Тип на обука

Онлајн

динамика

Динамика

4 часа дневно во работни денови, од 17:00 – 21:00 часот

почеток

Почеток

30 септември 2024

слободни места

Мали групи до 15 студенти со цел индивидуален пристап кон секој слушател

РЕЗЕРВИРАЈ МЕСТО
ШТО ЌЕ НАУЧИШ НА АКАДЕМИЈАТА?
T-SQL

Ќе научиш како да го користиш TSQL јазикот за да подготвиш извештаj.

Microsoft Excel

Анализа и визуализација на податоци со помош на Microsoft Excel.

Power BI

Ќе научиш како да анализираш податоци со користење на Power BI алаткатa.

Azure Machine Learning Studio

Ќе научиш како да направиш Machine Learning модел.

Machine Learning Algorithms

Ќе се запознаеш со различните Azure сервиси, кои нудат поддршка за Data Science.

Pyton

Ќе се запознаеш со програмскиот јазик Python, стандард во областa на Data science.

ПО АКАДЕМИЈАТА
Каде те гледаме по завршувањето на академијата?

Кариерниот центар на Семос Едукација ќе те поддржи во процесот за апликација за пракса или вработување во компании соработници и талент партнери со кои заедно ќе работиш на реални проекти.

КОН КАРИЕРЕН ЦЕНТАР
award

Сертификати

По завршување на сите курсеви, ќе бидеш подготвен да полагаш испит, кој ќе ти овозможи да се стекнеш со меѓународно признаени сертификати: Microsoft Certified: Power BI Data Analyst Associate и Microsoft Certified: Azure Data Scientist Associate.

По положување на испитите PL-300: Microsoft Power BI Data Analyst и DP-100: Designing and Implementing a Data Science Solution on Azure, ќе можеш да ги споделиш своите сертификати во своето портфолио, како и на својот LinkedIn профил, со што ќе можеш лесно да бидеш препознаен од страна на регрутерите.

certificate1
certificate2
certificate3
ДИГИТАЛНИ БЕЏОВИ
Azure Data Scientist
Data Analyst
АНАТОМИЈА НА DATA SCIENTIST
работа
Каде ќе работиш?

Банка и финансиски институции

IT индустрија

Маркетинг

Медицина

Производство

Гејминг

Осигурителни компании

плата
Колку ќе заработуваш?

Во просек ќе заработуваш 85.422 денари месечно.

бенефити
Дали имаш придобивки?

70% од сертифицираните Data Scientists наоѓаат работа во првиот месец по сертифицирањето.

Во топ 5 најбарани позиции на LinkedIn

Најсекси професија на 21 век.

data scientist

DATA SCIENTIST

ПОВЕЌЕ ЗА АКАДЕМИЈАТА
УСПЕШНИ ПРИКАЗНИ
СОРАБОТНИЦИ

110+ КОМПАНИИ ВЕРУВААТ ВО КВАЛИТЕТОТ И
ЗНАЕЊЕТО НА СТУДЕНТИТЕ НА СЕМОС АКАДЕМИИ.

ВИДЕО ПРИКАЗНИ
Ирена Ивановска

Закажи средба со Ирена!

Ирена Ивановска

Раководител на Microsoft Official Training Department

mail icon

irena.ivanovska@semos.com.mk

working time icon

+389 70 246 146, секој работен ден од 09:00 - 17:00 часот.

Закажи средба со Ирена!

Ирена Ивановска

irena.ivanovska@semos.com.mk

+389 70 246 146, секој работен ден од 09:00 - 17:00 часот.

ДАЛИ ТИ СИ СЛЕДНИОТ MICROSOFT DATA SCIENTIST?

Откриј ги можностите веднаш!

НАПРАВИ ГО ПРВИОТ ЧЕКОР